Hvor finder man inspiration som grafisk designer

  • 1
    Share

Som grafikere og grafiske designere absorberer vi ikke kun inspiration gennem vores øjne, men også gennem vores andre sanser, som at røre, lugte og høre. Ligesom hvordan et blad om kunst kan inspirere til for eksempel en ny tegning, så kan et shopvindue eller en kunstnerisk film også inspirere til et nyt mesterværk. Hver designer, grafiker og illustrator har deres egen stil og også deres egen måde at blive inspireret på.

Find inspiration de sædvanlige steder, dengang og nu

I årevis, er inspirationen på vanlig vis kommet til designeren fra det arbejde som en andre designere har udført. Ligesom kunstnere har gjort i tusindvis af år, ser grafiske designere på deres mentorer, kammerater og ligesindede som inspirationskilde.

Før computerens tid havde designere og kunstnere bøger og blade, hvor designs fra udvalgte, og ofte populære personer, blev fremvist. Disse havde man typisk hos bureauerne eller hjemme, og blev nærstuderet hele tiden. Sider med æselører, med foretrukne designs, det kunne være farvepaletten eller layoutet – der var altid noget at beundre.

Bøger om berømte grafiske designere, der startede hele bevægelser, som Bauhaus og konstruktivisme, er stadig en kilde til inspiration for både studerende og fagfolk.

Selvfølgelig har vi stadig grafiske designbøger og magasiner, men vi har også internettet.

Internettet er fyldt med alle former for inspiration. Vores faste favoritter Behance og Dribble giver endeløs visuel inspiration fra designere på alle områder og i forskellige stilarter. Andre hjemmesider som Inspiration Grid viser udvalgte værker fra designere over hele verden. Et andet websted, der viser fantastiske logoer og andre designs er The Design Inspiration.

At se på andre designers porteføljer er også en god måde at blive inspireret. Der er masser af opsamlinger på designblogs hvor designere og deres værker bliver fremvist. Denne samling på Medium er temmelig imponerende med kun få designere inkluderet.

Sidst men ikke mindst har vi også sociale medier som Instagram, Tumblr og endda Pinterest. Her kan du finde masser af designs fundet af andre, på udkig efter inspiration, ligesom du. Brug søgeord og hashtags til at søge på disse websteder, så du ikke bare scroller uendeligt.

Inspiration fra uventede steder

Ud over bøger, blade, hjemmesider og sociale medier er der også andre kilder, hvor en grafisk designer kan finde inspiration. Hav altid en notesblok og en blyant i tasken, du ved aldrig, hvornår du bliver inspireret.

Museer og gallerier

Besøg på museer og kunstgallerier har været et klassisk udgangspunkt for inspiration til kunstnere over hele verden. Du tror måske ikke, at grafisk design kan inspireres gennem historiske oliemalerier, men der tager du fejl. Prøv at se nærmere på detaljer og farvepaletter. Afsæt en hel eftermiddag i et område af et museum og find ligheder i den kunst, der er samlet kun i det område.

Kunstgallerier ændrer sig altid. Og både store og mindre byer har ofte mere end et galleri. Så du kan nemt lave det til en udflugt.

Indkøbscentre og caféer

Disse lyder måske ikke som de klassiske steder, man går hen, for at samle inspiration, men tricket er at udvide dine horisonter og se dybere på, hvad du måske ikke ser på overfladen.

Den bedste måde virkelig at suge inspiration til sig, på et af disse steder, er at tage papir og blyant med og begynde at tegne. Tegning og skitsering af tingene omkring dig kan puste til din kreativitet mere end man lige tror..

Rejser

Når du rejser, kan alt være en inspiration til et fremtidigt projekt. Tag billeder, lav collager, skitser noget. Tjek andre rejseinspirerede tegnere for at se, hvad de tryller frem af kreative værker. Måske kan de også være en inspiration til dig.

Kurser

Andre steder at samle inspiration fra kan for eksempel være kunstneriske kurser af forskellige slags. Som grafiske designere er vi kreativ ind til benet, så andre typer af kunstnerisk udfoldelse kan let inspirere dig til nye ideer. For eksempel kan du tage et kursus om kalligrafi, keramik, billederhuggeri eller måske et grafisk kursus. Mængden af kurser du kan tage er temmelig omfattende, bare tjek online for kurser i dit nærområde. Eller du kan tage kurserne online.

Tutorials og selvstudier

Tutorials i grafisk design kan også inspirere til nye måder at bruge et værktøj i dit favorit program eller forskellige måder at lægge skygge på et element. At se på, hvad andre designere skaber, vil altid være en god kilde til inspiration. Kig efter vejledninger, der er lidt ude over din komfortzone, noget der ser kompliceret ud, og du er sikker på, at du ikke kan lave det. Det er disse der vil udfordre dig og gøre din kreative hjerne lykkelig.

Film og dokumentarfilm

Efter at have set alle de design inspirerede film, kan man se alm. film som også kan inspirere til et nyt projekt eller en ide.

Kort fortalt

Hold øjne og ører åbne for uventede små kreative inputs. De kan komme når som helst og hvor som helst. Hav gerne en notesblok på dig, så du hurtigt kan skitsere en god idé. Forfattere og sangere gør dette, så hvorfor ikke også grafikere og designere.

Vi håber du kan bruge dette kreative indspark. 😉

Var denne artikel nyttig? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver måned flere gode råd til, hvordan du kan gøre din virksomheds kommunikation mere effektiv.