Svanemærket – miljørigtig og bæredygtig markedsføring

  • 3
    Shares

Vis, at virksomheden tænker på miljøet og bidrager til en bæredygtig udvikling. Sæt Svanemærket på jeres tryksag.

Der findes mere end 90 trykkerier, i Danmark, med licens til Svanemærket. Med Svanemærket sikrer trykkerierne, at jeres virksomheds tryksager er produceret miljørigtigt og derved belaster miljøet mindst muligt. Med deres fokus, giver de samtidig jeres virksomhed mulighed for at synliggøre jeres engagement for at masse på miljø og natur til vores efterkommere.

CSR-rapporter og tredobbelte bundlinjer bliver en stadig mere integreret del og synonym med det at drive virksomhed. Tidligere var social ansvarlighed motiveret af den enkelte organisation og noget man valgte til efter ønske. Men sådan er det ikke mere. Mange af de ting man tidligere valgte til er i dag blevet lovkrav. Det forpligter og stiller stadig større krav til danske virksomheder om at redegøre for samfundsansvar og CSR-politik.

Samtidig er forbrugerne blevet mere bevidste og kræver i stigende grad, at virksomheder forholder sig specifikt til emner som klima- og miljøforhold.

Det er blevet vigtig at synliggøre, hvordan man som virksomhed tænker og handler bæredygtigt. Og det skal ikke bare være en henkastet fodnote på et indskudt papir. Det skal være tydeligt.

Det kan f.eks. i rapporter, salg- og profileringsmaterialer og andre tryksager, som er virksomhedens visitkort udadtil. Men der er mange muligheder for at tænke klima- og miljøforhold ind i materialet.

Her er det oplagt at sætte handling bag ordene, og en af mulighederne for at gøre noget ved det, er at svanemærke virksomhedens tryksag og andre profil materialer. De fleste kender i dag til Svanemærket og indkøber efter det. Derfor kan det være en god idé at tænke miljøansvar ind i virksomhedens strategi og der kan bl.a svanemærkede tryksager være med til at understøtte virksomhedens grønne profil.

Gode grunde til bruge Svanemærket tryksager

Svanemærket gør det let at vælge et trykkeri, der belaster miljøet mindst muligt.

Svanemærket trykkerier skal leve op til krav i hele produktets livscyklus. Der er bl.a. krav materialerne brugt, så som det papir og de kemikalier, trykkeriet anvender i produktionen. Papiret, som trykkeriet må anvende, skal være fremstillet energieffektivt, og har ligeledes krav til de kemikalier der f.eks. anvendes ved blegning. Yderligere skal papiret være lavet af lovligt, sporbart træ, hvor en andel er certificeret eller af genbrugspapir.

Ligeledes skal trykkeriet også leve op til krav om trykfarver, og have fokus på at de skal være vegetabilske og vandbaserede. Der er således også krav til energiforbrug, Co2 udledning, minimere papirspild og sortere affaldet.

Sådan svanemærkes tryksager

  • Vælg et svanemærket trykkeri.
  • Fortæl trykkeriet, at du ønsker at svanemærke tryksagen.
  • Få de relevante oplysninger fra trykkeriet, dvs. logo og licensnummer. Eller få trykkeriet til automatisk at sætte informationen på din tryksag.

Har virksomheden ikke selv direkte kontakt til trykkeriet, men har i stedet overladt dette til et bureau, skal du huske at give tydelig besked om, at tryksagen skal være svanemærket.

Har virksomheden truffet en beslutning om at blive mere miljørigtig og bl.a. svanemærke tryksager, er det nødvendigt at løbende følge op på denne beslutning – både internt i alle afdelinger og eksternt i forhold til leverandøren.

Det kan være en god idé at evaluere jeres indsats én gang årligt, for at se hvor tæt virksomheden på målet om at blive mere miljørigtig.

Var denne artikel nyttig? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få hver måned flere gode råd til, hvordan du kan gøre din virksomheds kommunikation mere effektiv.